Despre liderul companiei


Dacă acțiunile tale îi inspiră pe ceilalți să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, atunci ești cu adevărat un lider.” John Quincy Adams

O idee rămâne doar un gând pe o agendă dacă nu există o persoană care să o potențeze, să o valorifice și să o transforme într-un produs, un serviciu, un business în adevăratul sens al cuvântului.

Un lider cu adevărat bun îi face pe oamenii din echipa sa să se simtă implicați și nu dați la o parte, în așa fel încât fiecare să înțeleagă că prin munca sa contribuie la succesul companiei”. ~  Warren G. Bennis

Același Warren G. Bennis spunea că “Cel mai periculos mit despre lideri și leadership este acela că liderii se nasc – că există un factor genetic care influențează capacitatea de a fi lider. Acest mit susține pur și simplu că unii oameni au anumite calități care îi fac mai carismatici iar alții nu. (...) Liderii sunt mai degrabă făcuți decât născuți.” 


Leadershipul este o artă și o știință. Este o artă pentru că evoluează continuu atât din punct de vedere al formei cât și al conținutului dar și pentru că necesită o doză mare de creativitate. Este o știință pentru că există o serie de principii esențiale și tehnici care trebuie respectate.
Ce face un lider pentru a fi lider?

În primul rând cred că trebuie luate în calcul o serie de calități pe care ar trebui să le ai ca lider:
ü  să fii integru,
ü  să fii competent,
ü  să fii consecvent,
ü  să fii conștiincios,
ü  să fii creativ,
ü  să dai dovadă de empatie,
ü  să poți lucra în colaborare,
ü  să dai dovadă de curaj,
ü  să ai simțul umorului,
ü  să fii autodidact.

În al doilea rând trebuie luate în calcul o serie de acțiuni și comportamente:
§  Ar trebui să stabilești obiectivele împreună cu echipa și să le comunici în așa fel încât să te asiguri că toată lumea este de acord cu ele și le-a înțeles.
§  Să fii dispus să te perfecționezi permanent.
§  Să cooperezi cu cei din echipa ta și nu doar să ceri lucruri de la ei.
§  Să creezi cadrul necesar pentru o activitate eficientă.
§  Să încurajezi creativitatea în cadrul echipei și să nu îți impui doar ideile tale.
§  Să delegi activități către membrii echipei pentru a se simți implicați, responsabilizați și pentru a da dovadă că ai încredere în echipa pe care o coordonezi.
§  Să creezi o atmosferă deschisă în care să încurajezi comunicarea și feed-back-ul.
§  Să dai dovadă de integritate în tot ceea ce faci pentru a fi un model pentru echipa ta.
§  Să oferi sprijin pentru membrii echipei atunci când au nevoie.

Să fii un lider nu e ușor, e nevoie de muncă asiduă, curaj și asumarea riscului. Elementele vitale ale unui leadership eficient sunt capacitatea de a găsi soluții, de a rezolva probleme și de a face ca lucrurile să funcționeze mai bine.

Să fii un model de urmat înseamnă să faci lucruri care vor spori progresul angajaților, al comunității și chiar al omenirii. A fi un lider bun înseamnă să lucrezi cu și pentru oameni, să fii capabil să atingi obiectivele stabilite pentru companie fără să pierzi din vedere echipa și nevoile ei și, mai ales, să lași mereu spațiu și să oferi cadrul necesar pentru ca oamenii care lucrează cu tine să crească și să se dezvolte la rândul lor.

Pentru a fi un lider bun trebuie să îți asumi acest rol și să te simți confortabil în el, pentru că astfel vei deveni un model și un reper pentru cei cu care lucrezi. Nu este vorba de bani sau relații, este vorba de voința de a munci și a învăța mai mult decât ceilalți.

Voi ce alte calități / aptitudini / competențe credeți că ar trebui să aibă un lider?



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Registrul Unic de Control

Taxa pe valoarea adăugată

PETIȚIA. Dreptul de petiționare