Plăți efectuate în contul unic de trezorerie - 1 iulie 2018

Începând cu luna iulie 2018, nu vor mai exista două conturi la Trezorerie, ci unul unic, în care contribuabilii vor putea efectua plata obligațiilor fiscale administrate de organul fiscal central. Așadar, contribuabilii vor face, începând cu această lună, plata în același cont a contribuțiilor sociale, precum și a impozitului pe profit/ venit/ dividende, plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități.

Această măsură a fost gândită pentru a veni în sprijinul contribuabililor de bună-credință care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligațiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilității plății, se arată pe site-ul Guvernului României.

Termenul de aplicare s-a amânat pentru luna iulie 2018 din cauza modificărilor legislative adoptate la finalul anului 2017 în domeniul fiscal, care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative și de plată.

Până acum, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie se achita impozitul pe profit/ venit/ dividende, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor ori impozitul specific unor activități, iar în celălalt se plăteau contribuțiile la pensie, sănătate și șomaj.

În Monitorul Oficial al României nr.544 din 29 iunie 2018 se precizează: 
Obligațiile fiscale prevăzute în anexa nr. 2 la acest ordin care nu se mai regăsesc în nomenclatorul aprobat prin OANAF 1612/2018 se plătesc în contul unic și se distribuie potrivit prevederilor legale în vigoare”.

În temeiul dispozițiilor art. 163 alin. (2), art. 342 alin. (1) şi (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere avizul conform al Ministerului Finanțelor Publice comunicat prin Adresa nr. 771.635 din 28.06.2018președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Art. 1. – Se aprobă Nomenclatorul obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. – Structurile competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice şi organele fiscale centrale din subordine vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. – Obligațiile fiscale prevăzute în anexa nr. 2 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 531/2016 privind impozitele, contribuțiile şi alte sume reprezentând creanțe fiscale, care se plătesc de contribuabili într-un cont unic, cu completările ulterioare, care nu se mai regăsesc în nomenclatorul prevăzut la art. 1, se plătesc în contul unic şi se distribuie potrivit prevederilor legale în vigoare.
Art. 4. – (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 iulie 2018.
              (2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 531/2016 privind impozitele, contribuțiile şi alte sume reprezentând creanțe fiscale, care se plătesc de contribuabili într-un cont unic, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 89 din 5 februarie 2016, cu completările ulterioare.

*Accesând acest link puteți găsi codurile IBAN valabile de la 11 iulie 2018

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Registrul Unic de Control

Taxa pe valoarea adăugată

PETIȚIA. Dreptul de petiționare