FACTORI CARE POT DUCE LA EȘEC


Cauza principală a eșecului în viată și în afaceri este lipsa unui scop precis. Marea majoritate a oamenilor nu știu ce vor, nu au un obiectiv bine definit. Pare incredibil, dar acesta este adevărul. 95% din oamenii de pe tot globul pământesc nu știu ce vor. Cei care nu știu ce vor și nu au un scop bine definit sunt conduși și depind de cei care știu ce vor. Mai întâi de toate trebuie să apreciem ce dorim să obținem.

Apare întrebarea: «Cum să definim corect ceea ce ne dorim?» Atunci când scopurile vor fi atinse, cu siguranță veți înțelege și veți simți acest lucru. De aici rezultă că scopul este măsurabil. Spre exemplu: «Îmi doresc să fiu un om bogat». Acest scop este corect definit? Nu, sigur că nu. Momentan probabil considerați că veți fi un om bogat având 1 milion de dolari, iar peste ceva timp, deja n-o să credeți astfel și, drept urmare, n-o să vă atingeți obiectivul propus. Ar fi corect să vă formulați scopurile în acest mod: «Îmi doresc să obțin 1 milion de dolari în 2 ani». Ați obținut 1 milion în 2 ani, aveți acești bani, iată atunci scopul este realizat.

Lipsa educației și a instruirii necesare
O persoană educată știe cum să obțină tot ceea ce vrea fără să îi prejudicieze pe ceilalți. Educație înseamnă mai mult decât diplome și certificări, înseamnă ce ești în stare să faci cu cunoștințele pe care le-ai cumulat, ce și cum aplici din ceea ce ai învățat. În viață nu contează ceea ce ști, contează doar ceea ce faci cu ceea ce ști.

Lipsa autocontrolului și a disciplinei
Mulți oameni nu reușesc să își controleze impulsurile negative. Pentru a avea succes este necesar să te controlezi și să te cunoști, să îți cunoști limitele, să îți controlezi propria stare. Cei care nu reușesc să se autocontroleze sunt controlați de trăirile lor interioare, de emoții și fantezii.

Lipsa unei dorințe ferme de a depăși condiția actuală, lipsa ambiției de a avansa în viată și de a plăti prețul pentru asta. „Nu lăsa ca frica de a pierde să fie mai mare decât entuziasmul de a câștiga[1].”

Influențele negative ale mediului
Acestea încep din copilărie... când, copil fiind auzi că ”așchia nu sare departe de trunchi” sau ”ce (se) naște din pisică, șoareci mănâncă”. Cei care trăiesc într-un mediu psiho-social toxic își formează anumite credințe și obiceiuri. Mediul social în care trăim ne formează şi, de multe ori, nu ca să ajungem ceea ce intenționăm. Dacă un adolescent, o tânără şi oricine va realiza   influența mediului social, rolul acestuia,  puterea pe care o are asupra capacității omului de a deveni ceea ce intenționează, cu siguranță că va căuta să preia lucrurile frumoase şi se va păzi de cele rele şi periculoase, care aduc ruină, faliment şi nenorociri în viaţă. „Creează o viziune şi nu lăsa niciodată mediul, convingerile altor oameni sau limitele trecutului să îţi afecteze deciziile[2].”

Tergiversarea
Amânarea la nesfârșit și așteptarea unor momente potrivite pentru a acționa.
Majoritatea oamenilor duc o viață mediocră așteptând momentul potrivit să dea lovitura. Aceste persoane nu înțeleg că nu există un moment sută la sută favorabil, potrivit, un moment în care toate planetele se aliniază.
Mulți nu vor să înțeleagă că trebuie să treacă la acțiune de acolo de unde se află și cu ce au la îndemână în acel moment. Apoi, pe măsură ce avansează vor găsi lucruri noi care îi vor ajuta să treacă la următorul nivel.

Lipsa perseverenței
Fiecare început de an este caracterizat de avântul noilor decizii, noilor planuri și noilor ținte. Fie că le notăm într-un jurnal, fie că le scriem pe telefon sau pur și simplu le stabilim mintal, toți avem tendința și dorința de-a aduce o schimbare în viața noastră odată cu anul nou. Acest plan trece însă prin câteva etape diverse: avântul de la început, scăderea gradată în timp și în cele din urmă renunțarea. Majoritatea oamenilor încep cu entuziasm dar nu sunt consecvenți, se pierd pe drum. Mulți renunță atunci când dau piept cu primul obstacol mai serios.

Personalitate sau atitudine negativă
Cei care au o personalitate sau atitudine negativă îi îndepărtează pe cei din jur. Dacă e să dăm frâu liber emoțiilor, gândurile negative ne vor domina, de vreme ce mereu ne îngrijorează ceva, ne deranjează anumite lucruri, ne supără cuvintele și faptele unor oameni. Oamenii sunt atrași de compania celor optimiști și veseli și îi evită pe cei negativi. Un om cu o personalitate negativă nu va putea coopera eficient cu ceilalți.

Lipsa entuziasmului
Oamenii se simt atrași, îi urmează pe cei entuziaști. Entuziasmul este contagios. Cei care nu au entuziasm nu sunt convingători. Este important ca atunci când luați noi decizii să fiți îndrăzneți, păstrând însă un simț al realității bine implementat. "Hrănește-ți mintea cu gânduri mărețe, pentru că niciodată nu vei ajunge mai sus decât gândești", spunea Benjiamin Disraeli.

Lipsa puterii de a lua decizii
Sunt persoane care nu reușesc să ia o decizie fermă, iar dacă o iau renunță foarte ușor la ea. Amână mereu să ia o decizie. Pentru că nu au destule cunoștințe despre situație, nu pot să prezică viitorul, iar uneori nu pot înțelege ce își doresc de fapt sau de ce au un sentiment de frică. Se întâmplă de multe ori să luăm decizii influențați de cei din jurul nostru. Fie că încercăm să copiem un lucru pe care altcineva îl face, fie că cineva ne încurajează să experimentăm ceva nou. "Toate hotărârile importante trebuie să le iei singur, fără influența altora", scria Titu Maiorescu, pentru că, în final, tu vei fi cel care va suporta consecințele de orice natură ar fi ele.

Prudența exagerată
Cei care nu își asumă riscuri pierd tot ceea ce este mai bun și trebuie să se mulțumească cu oportunitățile rămase de la ceilalți. „Gândește mare și nu-i asculta pe cei care îți spun că nu se poate face. Viaţa este prea scurtă ca să gândeşti mic[3].”

Alegere greșită a partenerului de viață și/sau de afaceri
„Vor exista întotdeauna oameni care te vor răni, așa că trebuie să-ți păstrezi încrederea și doar să ai mai multă grijă în cine te încrezi a doua oară[4].” Dacă relația nu este armonioasă atrage suferință, nefericire și eșec pe toate planurile.

Lipsa de flexibilitate
Asta înseamnă lipsa de toleranță și înțelegere. Apare la cei needucați care se cred atotștiutori. Un raport global al PriceWaterhouseCoopers, "CEO perspectives", dat publicității în 2009, arată că, pentru managerii de pretutindeni, flexibilitatea e o trăsătura-cheie a unui business de succes. Coincidență sau nu, un alt studiu care lua pulsul șefilor de companii din piața locală, realizat de firma de Executive Search Stanton Chase International, plasa abilitatea de a fi flexibil imediat dupa aceea de a crește productivitatea.

Alegerea greșită a vocației
Tu, persoană unică, frumoasă și inteligentă, trebuie să decizi ce vrei să faci cu adevărat cu viața ta. În momentul în care faci ceea ce îți place ție nu pentru un rezultat, o medalie, un trofeu, aplauze, faimă sau bani… ci pentru că îți place ție, în acel moment ști că ți-ai descoperit vocația. Pentru că iubești ceea ce faci. Pentru că nu poți să dormi noaptea din cauza ideilor ce îți apar în minte. Pentru că nu trece o zi, o oră, un minut fără să te gândești la acest lucru. Nu pentru că așa ți-au spus părinții tăi. Nu pentru că așa ți-a spus societatea. 

Lipsa focalizării
Pentru a reuși trebuie să faci imersiune totală, să te implici la maxim, să îți concentrezi toată energia spre un singur obiectiv. Cercetările psihologice arată că angajamentul este factorul-cheie care determină performanţa individuală – cu alte cuvinte, măsura în care angajaţii gândesc, simt şi acţionează în moduri care arată ataşamentul faţă de organizaţie. Angajaţii implicaţi / motivaţi au energie, mândrie, entuziasm şi o atitudine pozitivă faţă de muncă. Organizaţiile ai căror angajaţi sunt implicaţi sunt mai profitabile şi livrează o valoare de două ori mai mare acţionarilor decât cele ai căror angajaţi dau dovadă de un angajament scăzut.
       
Risipa
Obiceiul de a cheltui fără nici un rost, de a arunca cu bani și alte resurse în toate direcțiile.
Azi, milioane de oameni simt că munca lor are prea puțină valoare. Un sondaj recent efectuat pe 230.000 de angajați din 142 de țări arată că doar 13% dintre ei fac ceva ce le place. Iar alt sondaj arată că aproape 37% din muncitorii britanici au o meserie care cred că nici n-ar trebui să existe. Cum spune Brad Pitt în „Fight Club”: „Facem adesea ce detestăm ca să cumpărăm prostii de care n-avem nevoie”.

Lipsa caracterului
Toate calitățile sunt anulate atunci când persoana nu este de cuvânt.
Atunci când minte și înșală. Cu astfel de persoane nu se poate lucra.
Comportamentul manipulativ poate fi ocazional un punct forte. Acești lideri văd uneori oportunități pe care alții nu le pot vedea. În multe cazuri totuși, liderii manipulativi sunt fermecători pentru unii, dar necredibili pentru alții. Reputația lor îi face să nu fie percepuți drept de încredere.

Incapacitatea de a stabili relații cu ceilalți
Marea majoritate a afacerilor și oportunităților se pierd datorită incapacității de cooperare cu ceilalți. Acest lucru nu prea este acceptat, toți cred că ceilalți nu sunt cooperanți. Mulţi oameni se gândesc la leadership ca reprezentând o vocaţie, dar, în realitate, leadership-ul este un proces psihologic - de influențare a celor din jur pentru a lăsa de o parte agendele personale şi a coopera pentru binele grupului.

Lipsa capitalului
Lipsa banilor necesari, a rezervei de capital necesar pentru a trece mai ușor peste perioadele mai dificile. George Orwell, unul dintre cei mai mari scriitori ai timpurilor, a îndurat sărăcia în anii '20. „Esența sărăciei”, scria el, e că „anihilează viitorul” . El s-a mirat, citez, „cum oamenilor li se pare firesc că au dreptul să-ți dea lecții, să se roage pentru tine imediat ce-ți scade venitul sub un anumit nivel”.


[1] Robert Kiyosaki
[2] Anthony Robbins
[3] Tim Ferriss
[4] Jose Garcia Marguez

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Registrul Unic de Control

Taxa pe valoarea adăugată

PETIȚIA. Dreptul de petiționare