Pledoarie pentru ... DEZVOLTAREA PERSONALĂ

Antreprenorii de astăzi au înțeles că dezvoltarea personală a devenit o adevărată „știință  a succesului”. Greșeala majoră a unor manageri care au avut funcții de conducere înainte de 1989 sau au obținut în mod facil o astfel de funcție a fost renunțarea la formarea profesională continuă sau la dezvoltarea personală. Foarte mulți considerau că este ”pierdere de timp” să plece la seminarii sau cursuri chiar și  în timpul ”programului de lucru” sau să investească timp citind cărți de dezvoltare personală.

Cartea de căpătâi a dezvoltării personale rămâne celebra ”De la idee la bani” (Think and Grow Rich) a lui NAPOLEON HILL – una dintre cele mai influente cărți din lume, deschizătoare de drumuri în literatura motivațională.

De la prima apariție a acestei cărți, în 1937, s-au publicat mii de cărți, audio-book-uri, seminarii și articole pe tema auto-dezvoltării, majoritatea bazându-se pe această carte de referință. Mesajul principal al acesteia este că “nu deținem controlul absolut decât asupra unui singur lucru și acesta este puterea propriilor gânduri”.


Principiile enunțate în această carte sunt la fel de eficiente și valabile în ziua de azi, cum erau la începutul secolului XX. Milioane de bărbați, femei și adolescenți din întreaga lume – care au citit cartea[1], au descoperit Secretul și l-au aplicat în viețile lor – au dobândit bogații uriașe și și-au transformat visurile în realitate.

Deși la noi în țară acest domeniu este încă la început de drum, au fost traduse în limba română cele mai importante titluri din literatura motivațională mondială.

Printre cei mai cunoscuți autori care impulsionează acest domeniu se numără: Napoleon Hill, Robin S. Sharma, Rhonda Byrne, Dale Carnegie, Daniel Goleman, Robert Kiyosaki, Eckart Tolle, Wayne Dyer, James Allen, Stephen Covey, Jack Canfield, Richard Branson, Og Mandino, Brian Tracy, Anthony Robbins și chiar actualul președinte al SUA, Donald Trump care a realizat o serie de cărți prin care enunță și ilustrează principiile ce stau la baza succesului său în viața profesională și personală.

DALE CARNEGIE a scris o carte ”Secretele Succesului” care nu va fi niciodată învechită deoarece a surprins adevăruri esențiale despre oameni și chiar acesta recunoaște că ideile prezentate în cărți nu sunt idei inventate de el, ci adunate de la Iisus, Buddha, președinți americani și celebrități deosebite.

RHONDA BYRNE, este cunoscută îndeosebi pentru activitatea ei din domeniul televiziunii și cinematografiei, devenind faimoasă la nivel mondial după realizarea filmului Secretul (The secret) în 2006, film popularizat în mod special după ce a fost prezentat în Oprah Show[2], emisiunea lui Oprah Winfrey. Autoarea cărții ”Secretul”, asemenea fiecăruia dintre noi, s-a aflat în propria călătorie a descoperirii. În drumul ei, a strâns o minunată echipă de autori celebri, teologi, învățători, regizori de film, designeri, editori, oameni de succes pentru a destăinui Secretul întregii lumi, iar datorită viziunii sale, aduce fericire milioanelor de oameni.

ROBIN S.SHARMA este un scriitor, îndrumător spiritual și conferențiar canadian în domeniul leadership-ului, al motivației, al dezvoltării personale și al satisfacției în viață. S-a făcut renumit prin cartea sa ”Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul” și a mai scris după aceea încă 14 best-seller-uri. În discursurile sale motivaționale Robin Sharma subliniază că liderii de azi nu se mai supun acelorași reguli din trecut. Nu este nevoie să ai o poziție sau un titlu ca să fii un lider și ca oamenii să te urmeze. Trei dintre principiile pe care el le împărtășește celor care vor să devină lideri de succes și care pe mine mă inspiră sunt:
§  Fii atât de bun în ceea ce faci încât oamenii să nu te poată ignora.
§  Urmărește mereu schimbarea și inovația. 
§  Muncește în așa fel încât să lași ceva în urmă care să rămână în istorie.

DANIEL JAY GOLEMAN este scriitor, psiholog și jurnalist de știință. Vreme de doisprezece ani a scris pentru The New York Times, specializarea lui fiind psihologia și neuroștiința. Este autorul a peste 10 cărți despre psihologie, educație, știință, crize ecologice și leadership. Daniel Goleman, autorul cărții Inteligența Emoțională, se întreabă de ce nu suntem plini de compasiune[3] mai des. A fost nominalizat de două ori la Premiul Pulitzer.

ROBERT KIYOSAKI este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri americani. Investitor de succes, autor şi speaker, Robert Kiyosaki a devenit celebru datorită seriei de cărţi de educație financiară „Tată Bogat” (Rich Dad).

Deşi a scris mai multe astfel de cărți, Robert Kiyosaki rămâne cunoscut în primul rând datorită bestseller-ului “Tată Bogat, Tată Sărac”, care se află între primele 3 cele mai importante cărți de educație financiară care au fost scrise vreodată.

De altfel, 3 dintre cărțile sale, „Tată Bogat, Tată Sărac”, „Cadranul Banilor” şi „Ghid de Investiții”  s-au aflat simultan în top 10 al celor mai bune cărți vândute, clasamente întocmite de Wall Street Journal, USA Today și New York Times.  Cartea „Copil Bogat, Copil Isteț” a fost publicată în anul 2001, din dorința de a-i ajuta pe părinți să-şi familiarizeze copiii cu noțiuni financiare.

DONALD TRUMP oferă cititorilor perspectiva sa originală asupra „educației informale“ necesare succesului în afaceri și în viață.

Sfaturile, ideile, tehnicile și strategiile de dezvoltare personală sunt prezentate de autori sub formă de cărți, audio-book-uri, seminarii motivaționale, programe de tip e-Learning, workshop-uri, consiliere individuală și „life coaching[4]”.

O carte de dezvoltare personală este o excelentă introducere în diversele problematici ale existenței umane. 

În ziua de azi, oamenii sunt interesați de dezvoltarea personală[5] mai mult decât oricând, deoarece au devenit conștienți de faptul că stă în puterea lor și depinde numai de ei să devină fericiți și să-și atingă scopurile. În plus, azi oamenii au la dispoziție milioane de resurse și informații despre diferitele modalități prin care își pot îmbunătăți viața.

Pentru a nu dezarma în fața multitudinii de resurse este bine să căutați acele materiale care vă stârnesc curiozitatea, acele cărți de dezvoltare personală care răspund unor întrebări pe care le aveți de ceva timp în legătură cu propria persoană și cu cei care vă înconjoară. Faceți în fiecare zi ceva pentru a fi mai bun decât ieri! Lectură plăcută.





[1] https://laurentiumihai.ro/10-invataturi-despre-bani-napoleon-hill/
[2] https://www.youtube.com/watch?v=9qwZMVe2WVY&feature=youtu.be
[3] https://www.ted.com/talks/daniel_goleman_on_compassion?language=ro
[4] http://johnmaxwellteam.ro/dezvoltare
[5] http://johnmaxwellteam.ro/educatie


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Registrul Unic de Control

Taxa pe valoarea adăugată

PETIȚIA. Dreptul de petiționare