Cum să eviți epuizarea și să te energizezi pentru a-ți continua activitatea la capacitate maximă

Sheryl Sandberg, director de operațiuni la Facebook, a declarat că pentru femei este mai greu să ajungă la conducere într-un mediu corporativ dar este și mai dificil să se mențină odată ajunse în frunte. 

Femeile au tendința de a se sacrifica la muncă pentru binele altora dar acest lucru face ca persoana care cedează să-și riște securitatea propriului job sau chiar sănătatea. 

Femeile care vor să conducă o companie trebuie să abordeze altfel de tehnici față de bărbați pentru a reuși să ajungă în vârf (chiar dacă vrem să recunoaștem asta sau nu). 

Este încă o lume grea de înfruntat pentru o femeie dar totul este posibil dacă există destulă voință și putere.


Din ce în ce mai multe femei ajung aproape de burnout fiindcă lumea afacerilor este dură… o lume în care ”supraviețuiește cine poate”. Este greu dar trebuie să dai dovadă de curaj și să iei atitudine atunci când ți se supraîncarcă fișa postului, trebuie să treci peste temerile care te trag înapoi sau te opresc în a riposta când ești forțată peste limite și trebuie să ai încredere în ceea ce faci.

Este, de asemenea, foarte important să acționezi în așa fel încât să îți menții interesul, să nu te pierzi în oboseala cotidiană, să faci cu pasiune ceea ce faci. Câteva sfaturi de la John Maxwell referitoare la menținerea interesului și păstrarea energiei găsiți în link-ul de mai jos.

Afecțiunea burnout, cunoscută și ca sindromul arderii complete, suprasolicitarea profesională sau oboseala cronică, constă în epuizarea fizică, emoțională și mentală cauzată de expunerea excesivă și prelungită la situații stresante. Persoanele care suferă de burnout se simt copleșite de presiunea de a răspunde cerințelor profesionale și, în timp, această acumulare constantă de stres conduce la pierderea interesului și a motivației care au stat cândva la baza activităților desfășurate la locul de muncă.

Dacă suferi de oboseală cronică, iți este afectată productivitatea, scade nivelul de energie și te simți din ce în ce mai lipsit de control asupra situațiilor cărora ar trebui să le faci față, devii neajutorat și frustrat în mod constant. În cele din urmă, te vei confrunta cu senzația că nu se mai poate face nimic pentru a-ți remedia situația.

Cauze 
Principala cauză a sindromului burnout este senzația de suprasolicitare profesională combinată cu subaprecierea eforturilor tale de către ceilalți. Locul de muncă tinde să fie mediul cel mai propice pentru dezvoltarea acestei afecțiuni dar există situații în care viața socială sau personală conduc la burnout.

Astfel, un angajat care nu a mai beneficiat de concediu și de o mărire de salariu de 2 ani sau o mama de la care se așteaptă să aibă grija de trei copii și de un părinte bolnav, plus să se ocupe de activitățile domestice sunt în egală măsură expuși riscului de a ajunge la burnout.

Cu stilul de viată pe care îl ducem, din ce în ce mai alert și mai indiferent față de nevoile personale ale individului, fiecare dintre noi riscă să ajungă la burnout. Pentru a evita acest lucru, este important, în primul rând, să fim atenți la semnele care ne avertizează despre instalarea oboselii cronice astfel încât să le putem trata din timp, prevenind burnout-ul.

Iată câteva mici trucuri pentru a nu ajunge la burnout:

Începe-ți ziua cu un ritual relaxant
În loc să mergi direct la lucru, alocă-ți o scurtă perioadă de timp în fiecare dimineață pentru a desfășura o activitate relaxantă. Alegerea ei depinde, desigur, de preferințele personale, de hobby-uri, tip de personalitate și stil de viată. De exemplu, poți alege să asculți muzică, să citești câteva pagini dintr-o carte care te inspiră, să îți bei cafeaua sau ceaiul în timp ce meditezi sau nu te gândești la nimic.

Mănâncă regulat și fă-ți un program de somn 
Adoptarea unei anumite regularități în stilul de viată are un rol important în asigurarea senzației ca totul este sub control. Mâncând sănătos, implicând-te în activități sportive sau de relaxare și odihnindu-te suficient, îți vei menține energia fizică și puterea mentală pentru a face față provocărilor de zi cu zi.

Stabilește niște limite
Pentru că majoritatea persoanelor ajung la burnout din cauza prea multor responsabilități și a cerințelor nerealiste din partea celorlalți, este important să înveți să spui “nu” atunci când ești suprasolicitat, amintindu-ți că această atitudine îți va permite să spui “da” lucrurilor care îți fac plăcere și care contează cu adevărat.

Ia o pauză zilnică de la tehnologie
Găsește-ți o perioadă din zi în care să uiți de e-mail-uri, de telefon și alte device-uri. Deconectează-te complet de tehnologie pentru a te conecta puțin la gândurile tale. Altfel, vei pierde controlul și vei fi surprins sau copleșit atunci când gândurile respective se vor manifesta într-un mod și la un moment nepotrivit.

Implică-te în activități creative

Creativitatea este un antidot puternic pentru burnout. Atât timp cât faci ceva nou, care te pasionează și îți provoacă partea creativă, ești protejat de efectele negative ale muncii de rutină. Implică-te mai ales în activități creative care nu au absolut nicio legătură cu jobul pe care îl îndeplinești 5 zile pe săptămână.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Registrul Unic de Control

Taxa pe valoarea adăugată

PETIȚIA. Dreptul de petiționare